Rapé
Rapé is poeder, gemaakt van gedroogde, gemalen Mapacho (zuivere tabak uit de jungle) en verschillende andere helende planten (wortel, schors, bladeren, zaden en as). De exacte samenstelling van deze planten bepaalt de werking; rapé kan bv. openend werken op het hartgebied, het kan je stevig in je gronding brengen en het kan je 3e oog openen, waardoor een licht hallucinerend effect ontstaat. Ook kan het helderheid in je hoofd creëren en het kan helpen om oude energieën op te ruimen. Rapé bestaat in milde en krachtige  varianten. Als je het voor het eerst gebruikt is het raadzaam om te starten met een kleine dosis van een milde-rapé-soort.
De rapé wordt via een speciaal pijpje (tepi) in beide neusgaten geblazen. Het kan een prikkelend gevoel geven in je slijmvliezen en je voorhoofdsholte. Wat je via je neus opneemt spuug je vervolgens uit in een emmertje. Je slikt het dus niet door.
Tijdens het gebruiken van rapé kun je een staat van verhoogd bewustzijn, veranderde waarneming en lichte trance ervaren. Toch blijf je er wel helemaal ‘bij’. Na ongeveer 30-45 minuten merk je dat de werking vermindert.

Blue Lotus
Blue Lotus-tinctuur is een vloeistof gemaakt van de Egyptische waterplant Blue Lotus. Bij de oude Egyptenaren was de plant al bekend als afrodisiacum en om zijn licht psychedelische eigenschappen. Blue Lotus heeft een zachte en subtiele werking op onder meer het zenuwstelsel, het hormoonstelsel, nachtrust, libido en menstruatieklachten. Het kan een gevoel geven van ontspanning en euforie. Bij wat grotere doses kan een spirituele ervaring ontstaan.
Afhankelijk van het ritueel worden een aantal pipetjes Blue Lotus opgelost in een glas water. Dit drink je op. De werking is afhankelijk van de setting, de hoeveelheid, de eventuele combinatie met andere plantmedicijnen en vooral ook van je eigen coöperatie: hoe subtieler je je erop afstemt en hoe meer je ervoor openstaat, hoe beter je de werking kunt voelen.
Hoewel je je zacht, ontspannen en dromerig kunt voelen, blijf je wel helemaal bij. Na een minuut of 10 na inname begint de werking. Na ongeveer 45 minuten merk je dat de werking van het middel vermindert.

Cacao
Ceremoniële medicinale cacao uit Midden-Amerika (dit is dus niét de chocola die je in de winkel vindt) is een superfood met verschillende helende kwaliteiten. Het werkt onder meer in op het hart en het bevordert een gevoel van ontspanning en geluk. Het stimuleert een meditatieve staat van zijn en het kan ondersteunen bij het opruimen van oude emoties. Tijdens ceremonies kan het zorgen voor een verhoogde staat van bewustzijn. Het is een waardevol medicijn bij transformatieprocessen die het hart betreffen vanwege de zachte en helende werking. Cacao vraagt net als Blue Lotus om jouw coöperatie. Hoe meer jij je afstemt op het medicijn, hoe sterker je de werking zult ervaren.
Cacao wordt vooraf bereid en als warme drank geserveerd. Het is enigszins bitter van smaak. Na afloop van de ceremonie is het belangrijk om goed te drinken, aangezien cacao een dehydraterende werking heeft.
Na inname duurt het ongeveer 15 minuten voor je de werking begint te voelen. Je kunt in het begin een beetje misselijk worden. Na ongeveer 60 minuten merk je dat de werking van het middel vermindert.

Sananga
Sananga is een vloeistof, afkomstig van de Apocynaceae-struik uit de Amazone. Door indianen en sjamanen wordt sananga beschouwd als een krachtig en heilig oogmedicijn. Het wordt onder meer gebruikt om te focussen tijdens de jacht.
Wanneer je het in je oog druppelt (laat druppelen) ervaar je eerst een sterk prikkend effect. Dit trekt binnen 2 minuten weg.
Sananga werkt diep reinigend op het vermogen om te zien en te visualiseren. Het kan leiden tot een staat van diepe rust, kalmte in het denken, vrede en inzicht. Ook wordt er gezegd dat het oogproblemen heelt en dat het heilzaam is bij migraine. Het is een mooi medicijn om de diepe processen die zijn aangeraakt door rapé en truffels verder te integreren.
Na ongeveer 15 tot 20 minuten vermindert de werking, terwijl het diepe na-effect nog een tijdje zacht in je aanwezig is.

Magic Truffels
Magic Truffels bevatten onder meer de werkzame stoffen psilocine en psilocybine. Deze hebben een bewustzijnsverruimend of hallucinerend effect. Je ontvangt tijdens een dosering op maat; afgestemd op jouw constitutie, ervaring en verlangen.
Ongeveer 20 minuten na inname voel je dat de planten beginnen te werken. Je kunt je loom voelen of een beetje duizelig. Het is dan ook fijn om te gaan zitten of liggen. Je zintuiglijke waarneming en je beleving van tijd veranderen, en het kan zijn dat je je lichaam anders ervaart dan normaal. Er kunnen intense beelden en gevoelens voorbij komen, zowel van zaken die je herkent uit dit leven als meer droomachtige scenario’s. De planten werken in golfbewegingen, dus soms duik je dieper in je ervaring en op andere momenten kom je weer meer aan de oppervlakte. Na ongeveer 4 tot 5 uur voel je dat je langzaam weer helder wordt en dat je ‘normale’ waarneming terugkeert. Houd er rekening mee dat de planten nog zacht doorwerken na afloop van de ceremonie. De dag erna kun je je nog een beetje suf of loom voelen.

Moederplant
De Moederplant is een zeer krachtige plant, afkomstig uit de jungle. Dit plantmedicijn wordt al eeuwen door sjamanen en indianen gebruikt voor heling van lichaam en geest en om contact te maken met andere dimensies. Werken met deze plant vraagt stevigheid, moed en de bereidheid om alles aan te kijken, zowel je lichte als donkere stukken. Het effect is diepgaand en transformerend.
Voor het werken met deze plant geldt een aantal contra-indicaties, waaronder hartklachten, epilepsie en aanleg voor psychose.  Voorafgaand aan de ceremonie volg je een dieet, om je lichaam en geest te reinigeren en voor te bereiden.
Je drinkt het medicijn in een aantal rondes. Het medicijn werkt in golfbewegingen, waarbij je soms iets meer ‘hier’ bent en op andere momenten schijnbaar ver weg. Purgen (overgeven) is vaak onderdeel van het werken met deze plant; dit is een krachtige manier om oude, stagnerende energie los te laten. Het effect is zeer bevrijdend.
In totaal reis je ca. 7 à 8 uur. Het medicijn kan nog uren en soms zelfs dagen doorwerken. Ceremonies met dit medicijn zijn dus altijd inclusief overnachting. Bij ceremonies met de Moederplant zijn altijd minimaal 2 ervaren begeleiders aanwezig.

Heb je vragen over het gebruik van plantmedicijnen tijdens een sessie of ceremonie van Bewust op Weg? Neem gerust contact op.