Vlucht van de adelaar

Er stapt een vrouw naar voren. Eerder die dag vertelde ze me over haar verlangen om in haar grootsheid te stappen en zich te verbinden met haar levensopdracht. Ik ken haar nog maar kort, maar ik voel me verbonden met haar.

Mijn collega Marloes en ik staan klaar om onze handen op haar baarmoeder te leggen. Dan voel ik een vreemde sensatie bij mijn schouderbladen. Er ontstaat een beweging. Ik wil de gewijde sfeer van het ritueel niet verstoren, dus ik probeer de impuls tegen te houden. Maar het lukt niet goed. Mijn rug kronkelt en mijn armen beginnen te bewegen, steeds sterker. Ze slaan aan weerskanten uit, als waren het vleugels.

En dat is precies wat ik ervaar. Het is alsof ik twee machtige adelaarsvleugels op mijn rug voel groeien. Ze klapwieken met kracht. Even ben ik niet meer Margit die een ritueel begeleidt. Ik ben een adelaar geworden.

Deze ervaring voert me terug naar tal van herinneringen waarbij ik eenzelfde ervaring had. Tijdens een ontspanningsmassage, een craniosacraal-behandeling, een vrijpartij… steeds weer ervoer ik mijzelf als adelaar, mijn vleugels weids gespreid, vliegend boven de Amazone.

Ik keer terug naar hier en nu. Mijn ervaring laat ik voor wat hij is en richt me opnieuw op de vrouw. Nadat mijn armen tot stilte zijn gekomen, leg ik mijn handen op haar buik. Dan begint ze te huilen, met lange halen. Tranen van ontlading, vertelt ze later. Ze zuiveren haar van oude bezoedeling. Daarna komt er rust over haar en rondt ze haar ritueel af.

Na afloop deel ik mijn ervaring met haar. We kunnen het niet plaatsen en laten het voor wat het is. Maar mijn gevoel blijft; op verschillende momenten waarop ik haar ontmoet die week voel ik het opnieuw kriebelen bij de aanzet van mijn ‘vleugels’.

De roofvogel blijkt haar ook te hebben geraakt. De nacht na het ritueel droomt ze dat ze over de bergen vliegt. De volgende dag is ze diep geroerd door een enorme groep gieren die boven haar rondcirkelt; volgens Marloes een ongewoon grote groep op deze plek in Spanje. De daarop volgende nacht droomt ze opnieuw dat ze vliegt.

Op een ochtend, als ze vroeg wakker is, gaat ze de tuin in. Daar ontmoet ze in het beeld van een adelaar. Ze verbindt zich met deze enorme vogel. Hij leert haar hoe ze met adelaarsogen kan kijken. En hij herinnert haar aan haar grootsheid.

Tijdens de afscheidsceremonie, waarbij we de windrichtingen aanroepen, spreekt ze in het Engels een gebed uit voor de vlucht van de adelaar. Hij inspireert haar om haar vleugels te spreiden en te vliegen, groots en vrij. Het is alsof ik een stem uit andere tijden hoor spreken. Een rilling trekt langs mijn schouderbladen. My eagle sister.

*****

Verlang jij ook naar magie en verdieping?

Magie van de Sensuele vrouw, 15 t/m 20 september 2019, Andalusië