Ode aan het mannenwerk

Nog aan het nazinderen van een stromend en rijk Open Up-festival. Ik gaf er de workshop ‘Mysterie van vrouwzijn’, een supermooie ervaring die mij inspireerde tot een diepgaande dagworkshop rondom datzelfde thema.

Maar… Terwijl ik tot over mijn oren ben ondergedompeld in vrouwenzaken, en om die reden ook naar het festival kwam, ben ik deze afgelopen dagen vooral getroffen door mannen en hun mannenwerk.

Nog niet eerder heb ik van zo dichtbij ervaren hoe krachtige, bewuste en liefdevolle mannen zich verhouden tot elkaar, tot mannen die nieuw zijn op dit pad, tot hun kinderen en hun geliefden. En niet eentje, maar talloze. Wat een magnetisch veld ontstaat daardoor.

Ik heb naar ze gekeken, ik heb met ze gesproken, ik heb van ze genoten. En bovenal heb ik me door ze laten raken. Wat een feest om mannen te zien die zacht en liefdevol zijn naar elkaar, die elkaar durven aan te raken, die met elkaar dansen en lachen en delen, die elkaar ondersteunen in broederschap, die elkaar bekrachtigen in een nieuwe, bewuste vorm van manzijn. Het ontroerde me elke keer opnieuw diep.

Dat het me zo raakt is tegelijk ook schrijnend. Het laat me pijnlijk voelen hoe ontzettend anders het vroeger bij mij thuis ging, bij mijn vader. Maar het is groter dan dat.

Want het laat me opnieuw zien hoe ver veel mannen hier vanaf staan. Mannen die me vertellen dat ze zich vooral kunnen openen bij een vrouw, omdat ze zich bij andere mannen niet veilig voelen. Mannen die panisch zijn om elkaar aan te raken -op de kameraadschappelijke klap op de schouders na- vanuit enorme homofobie. Mannen die denken dat kracht betekent dat je altijd sterk moet zijn.

Wat een feest dat mannen als Sascha van Ras, Bastiaan Serlé en Ralph Nelissen andere mannen voorleven hoe het ook kan. Dat ze de nieuwe generatie mannen een krachtig voorbeeld geven van hoe je man kunt zijn, met alles wat daarbij hoort.

En wat een zegen voor ons vrouwen. Als ik, en al mijn bewuste sisters met mij, vrouwen uitnodig om uit ons hoofd in ons vrouwenlijf te landen en ons sensuele en magische potentieel te leven… Hóe geweldig is het dan als we daarin ontvangen worden door wakkere, bezielde mannen?!

Waarbij we hen kunnen uitnodigen om nog dieper te ontspannen. We ze kunnen inwijden in de magie van het bestaan. Waarbij zij ons op hun beurt een krachtige bedding kunnen bieden, en veiligheid en richting. Waardoor wij ons nog dieper kunnen overgeven aan het bestaan. Enzovoort.

Jemig, wat word ik daar ongelooflijk blij van. Het geeft me hoop op een betere wereld. Met alle idiotie die momenteel wereldwijd plaatsvindt is dit een broodnodige en krachtige tegenbeweging.

Aan de man die dit pad al bewandelt: dank! Je bent een held. De wereld heeft je nodig. 🙏🏼

Aan de man voor wie dit nieuw is: doe het! Zoek een van deze drie mannen op voor een mannenkring, een workshop, een ijsbad, een retreat. Of vind je broeders in je eigen kring.

En voel je nog geen intrinsieke motivatie, laat me je dan dit zeggen: je wordt er fucking SEXY van. Mannen die bezig zijn met mannenwerk, ze stralen iets uit. Ik voel het meteen: de aantrekking. Doe het desnoods daarom. Maar doe het. 😉

Aan vrouwen die partners hebben, zoons, broers en buurmannen: enthousiasmeer ze om andere mannen op te zoeken, om met elkaar te delen, om inspiratie op te doen.

De wereld heeft ons nodig, elk van ons. Krachtig, stralend, kwetsbaar, authentiek. In verbinding met onszelf en met elkaar.

Aho.