Innerlijk Licht

Zomertijd: tijd voor vakantie, voor buiten zijn en… voor zon. Reikhalzend kijk je uit naar het moment waarop die grote gouden bol aan de hemel verschijnt. Yes, zon!! Je laat de boel de boel en je spoedt je naar buiten om je daar te koesteren in warmte en licht.

In dit licht ben je voor een moment je zorgen vergeten, je to-do-list en die lastige beslissing die nog genomen moeten worden. Het is alsof de zon diep in je gemoed schijnt en daar alles wat donker is een beetje lichter maakt. Omhuld door licht voel je je vrij en vrolijk; er glijdt een last van je schouders en je herinnert je hoe licht het leven kan zijn. Hoe licht jíj kunt zijn.

In je dagelijkse leven ervaar je lang niet altijd de verbinding met dit licht van binnen. Wanneer je bent ondergedompeld in verplichtingen, stress en zorgen, voel je je waarschijnlijk bepaald geen wezen van licht. En als je wordt overspoeld door krachtige emoties zoals verdriet, angst of frustratie al helemaal niet.

En toch, óók dan, is er dit innerlijke licht. Het vraagt ‘alleen’ om bewustzijn. Daarvoor is het nodig dat je jezelf toestaat om achterover te leunen en alle zorgen en gedoe voor een moment van je af te laten glijden. En dat je de moed hebt om de zwaarte en donkerte waaraan je misschien gewend bent, los te laten.

Want dan… ontstaat er ruimte voor contact met dat wat je ten diepste bent. De een noemt het liefde, de ander noemt het energie en weer een ander God. Wat al deze ervaringen gemeen hebben: een gevoel van ontspanning, van diepe vrede en van licht. Licht dat er al was vanaf het begin en dat er zal zijn tot je je laatste adem uitblaast. En wie weet daarna; wie zal het zeggen?

Hoe zou je leven eruit zien als je je vanaf nu elke dag bewust bent van dit licht in je? Sluit voor een moment je ogen en stel het je voor. Misschien ervaar jij het als een grote gouden zon net boven je kruin, een brandend kaarsje diep in je hart of als een stralend licht dat achter je ogen schijnt. Voel wat er in je verandert. Waarvoor ontstaat ruimte? Wat wordt zachter? En wat mag losgelaten worden, omdat het hoort bij een oud verhaal?

Laten we, nu de zomer binnenkort plaats maakt voor herfst en winter, ons innerlijke licht koesteren. Daarmee bewijzen we onszelf een liefdevolle dienst. En met al die grote en kleine lichten wordt de wereld nog een beetje mooier….

*****

Je innerlijk licht voeden en in ere herstellen? Ik kijk graag met je mee!