Dans van de seksen

Als je denkt aan een échte man, wat voor beeld roept dat dan in je op? Misschien associeer je het met iemand die sterk is en die beschikt over flinke biceps, een vastberaden rots in de branding. En wat is een échte vrouw? Wellicht is dat voor jou iemand die er verzorgd uitziet, met verleidelijke rondingen en een zachte, vriendelijke uitstraling.

Onze beelden van wat mannelijk en wat vrouwelijk is stammen voor een deel uit ons (verre) verleden. Daarnaast worden ze dagelijks gevoed door de media. In spirituele tradities door de eeuwen heen zijn ook ideeën gevormd over wat mannelijk en vrouwelijk is. Mannelijkheid wordt onder meer geassocieerd met focus, daadkracht, beschermen, doelen stellen en manifesteren. En vrouwelijkheid met stromen, veranderen, leven scheppen, het gevoelsleven en het mystieke.

Geen mens is alleen maar mannelijk of alleen maar vrouwelijk. We beschikken over beide energieën. Vaak voelen we ons wel overwegend mannelijk of vrouwelijk. En dat hoeft niet per se bepaald te worden door ons geslacht.
David Deida, een veelgelezen schrijver op het gebied van tantrische seksualiteit, zegt dat vrouwen in het westen beschikken over teveel mannelijke energie, terwijl veel mannen volgens hem juist zijn doorgeslagen naar de vrouwelijke kant. Dat leidt in zijn visie tot een ontkrachting van ons potentieel.

Een ‘mannelijke’ vrouw kan verhard en afgesloten zijn, ze ervaart verminderd contact met haar seksualiteit en gevoelsleven en ze heeft een sterke focus op handelen. Een ‘vrouwelijke’ man kan zó zacht en meegaand zijn, dat hij krachteloos wordt, dat hij zijn seksuele energie verliest en dat hij een speelbal wordt van emoties van zichzelf en zijn partner.

Deida pleit ervoor dat mannen weer echt man worden en vrouwen weer echt vrouw. En dan niet de primitieve holbewonersvariant, maar een eigentijdse en bewuste versie. Eentje waarbij we leven naar onze natuur en naar ons potentieel. Waarbij we tot volle bloei komen en het beste uit onszelf halen. En waarbij we de energie ‘van de andere kant’ bewust in kunnen zetten om ons nog verder te verrijken en uit te dagen. Geworteld in onze oorspronkelijke kracht en dansend met het mannelijke en vrouwelijke in ons.

Laten we samen fantaseren. Stel je voor…. de wekker gaat. Een nieuwe dag, eentje waarbij jij aan het roer staat en je het beste uit twee werelden haalt. ’s Ochtends formuleer je met heldere focus je intentie voor de dag. Vervolgens laat je je verrassen door het onverwachte wat de dag voor jou in petto heeft. Je hebt een hartverwarmend en verbindend gesprek met een collega. Je partner, die geëmotioneerd is, kalmeer en begrens je. En ’s avonds geef je je over aan het liefdesspel, waarbij jullie elkaar verleiden tot totale overgave, tot uiteindelijk het verschil tussen jou en de ander op lijkt te lossen in een grote universele stroom van energie.

Een heerlijke en vruchtbare dans tussen het mannelijke en het vrouwelijke. Tijd om ons potentieel af te stoffen en voluit, stralend, krachtig, kwetsbaar en liefdevol man en vrouw te zijn. Dans je mee?

*****

Nieuwsgierig naar jouw innerlijke man en vrouw? Je bent welkom voor een diepgaande individuele sessie. Of bij een van mijn zinderende workshops of vrouwenreizen.