Wichelroede lopen

‘Blijft u op de paden. Houd uw hond aangelijnd. Vuur maken is ten strengste verboden. Kijk uit voor teken. Voorkom Afrikaanse varkenspest. En na zonsondergang moet u opkrassen, anders krijgt u een boete.‘

Even een relaxed middagje in de natuur. Wat een overgereguleerd land is dit toch aan het worden. Overal borden, waarschuwingen, hek- en sluitwerk. Ik voel me onderhand een f*cking rebel als ik gewoon een beetje rondzwerf en het waag om na zevenen thuis te komen.

En dan de persconferentie. Nog meer regels en restricties. Nog meer moeten en minder mogen. Handhaving, controle, boetes. Nog minder ademruimte. En ademen alleen met je kapje op, want denk aan je aerosolen.

In de nieuwe Coronawet wordt zelfs mogelijke gevangenisstraf genoemd. Maar maak je geen zorgen, de straf is veel milder dan in de 1e versie van de wet. Nu kun je ‘maar’ 2 weken de bak in worden gegooid als je de C-regels overtreedt.

Eeeehhh… wat??! Gevangenisstraf??! Doe even normaal. Woon ik nog in Nederland of ben ik in een onbewaakt ogenblik geteleporteerd naar Azerbeidzjan??

Het vraagt een hoop eigen wijsheid, moed en een heldere blik om vrij te blijven. Om je niet met mondkapje, oogkleppen en duct tape opgeplakt alleen nog op geasfalteerde paden te begeven op toegestane momenten, je houdend aan de maximale wandelsnelheid.

En het vraagt veel speelsheid en een wichelroede. Gelukkig heb ik een hele fijne, al heel lang. Steeds weer voelen, snuffelen, kijken. Waar zijn de vrijheidsgraden? Waar de mazen in het net? Wat mag misschien officieel niet maar kan wel? Waar kan ik er een spel van maken? Dansen tussen de regels. Mezelf ontbraven.

En ten diepste het besef: onder alles ben ik onaantastbaar. In mijn kern is er geen angst. Niet voor COVID, niet voor verlies, niet voor de dood. In mijn kern kan ik niet berperkt worden. Daar ben ik vrij.

Mijn wichelroede en ik gaan er maar weer eens een eigenwijs en speels dagje van maken vandaag. 🤸🏻‍♀️

***

Op onderzoek naar jouw wichelroede, speelsheid en vrijheid? Je bent welkom voor een verhelderende Ontmoeting.