De schrijver, de hoofdpersoon en de lezer

Een week op retraite in Mallorca. Normaal gesproken aan de andere kant van de lijn, als degene die begeleidt, ervaar ik nu als deelnemer het belang van je met regelmaat terugtrekken uit je leven van alledag. Om dat geheel, dat zo belangrijk en onmisbaar lijkt als je er middenin zit, eens rustig van een afstandje te overzien.

Of, in de metafoor van deze week, je voor een moment los te maken van de identificatie met de hoofdpersoon in je boek, met alle verwikkelingen, tragedies en romances die daarbij horen. En achterover te leunen en de lezer te worden. Je af te vragen: welk verhaal ben ik eigenlijk aan het lezen? Wat is de zin en betekenis ervan? Hoe bevalt mij dit boek? En je vervolgens te verplaatsen in de schrijver: wat is het verhaal dat ik hier schrijf? Stel dat ik op een blanco pagina mag beginnen, welke wending wil ik dit verhaal geven?

En dan die 3 perspectieven tegelijk te ervaren, want we zijn het allemaal: de schrijver, de hoofdpersoon en de lezer.

Voor mij heel goed en verrijkend na een intense periode met afscheid, golfslag en nieuw begin. Om voor ik me mee laat slepen in nieuwe verwikkelingen afstand te nemen en stil te vallen. En vanuit die stille ruimte de bladzijde om te slaan en ruimte te maken voor dat wat vanuit de diepte oprijst en vorm en uitdrukking wil krijgen.

*****

Afstand nemen en je leven met frisse ogen herbezien? Je bent van harte welkom bij een van mijn magische vrouwenreizen of bij een verhelderende individuele sessie.