Jaar van het uitmaken

Wat een jaar is 2019 tot nu toe. Het lijkt het jaar van het scherpstellen, van de keuzes. Van wat wel en wat niet? Van waar ben ik van? En waar sta ik voor?

En ik lijk niet de enige. Om mij heen zie ik veel mensen jongleren met ditzelfde thema.

Goed doorvoelen en mijn verantwoordelijkheid nemen, dat is de uitdaging. Geen genoegen nemen met half of een beetje. Met dat wat vertrouwd is. Geen gesjoemel met compromissen, terwijl er ergens diep van binnen iets knaagt en wringt.

Verantwoordelijkheid nemen betekent voor mij ook nee zeggen. Afscheid nemen. Afronden wat niet meer klopt. Om zo ruimte te maken voor wat wél. Ook al is dat op dat moment nog niet duidelijk.

Dus zo ben ik het dit jaar veel aan het uitmaken. Ik maakte het uit met een werkgever waarmee ik weer een tijdje in zee was gegaan. En met een geliefde waarmee het ondanks de liefde toch steeds niet bleek te werken. Ik pauzeerde een vriendschap. En ik besloot te stoppen met de retraites die ik voor Mi Cuento begeleid. Omdat mijn hart ligt bij de magische vrouwenreizen die ik samen met Marloes ontwikkel.

Pfff. Al dat afscheid nemen gaat een vrouw niet in de koude kleren zitten. Toch voel ik dat het is wat ik nu te doen heb. Steeds opnieuw weer afstemmen. Klopt het helemaal? Dient het me op mijn pad? Of leidt het af, zorgt het voor ruis op de lijn?

Soms is er verdriet en ongemak. Kaligheid en leegte die achterblijven na het gedag; ik ben er nooit echt een kei in geweest. En soms twijfel, onzekerheid.

Maar er is ook rust. Aanvaarding. Het heeft iets zachts, bijna devoots, om me over te geven aan de grote stroom. Aan dat wat voelt als de bedoeling voor mij.

Temidden van die wirwar aan gevoelens voel ik dat ik tijd nodig heb. Tijd en ruimte. Dus trakteerde ik mezelf op een lang weekend strand. Uitwaaien, meeuwen om mijn hoofd, zand tussen mijn tenen, zee onder mijn huid. Van een afstand bezien. Uitademen. Leeg worden. Me opnieuw afstemmen op vertrouwen. Ondanks alles, met alles, vertrouw ik. Vertrouw ik erop dat het pad zich voor me ontvouwt. Dat ik de moed heb om de juiste keuzes te maken. En dat mijn hart groot genoeg is om mijzelf daarin te dragen.

De zon gaat onder, strandgeluiden verstillen. Ik voel me zacht en ruim van binnen. Dit leven, wat een reis.

*****

Verlang je ernaar om jouw leven en keuzes onder een heldere loep te leggen? Je bent meer dan welkom voor een 1 op 1 sessie.