Van de drukte naar de rust

‘You are the sky, everything else is just the weather.’ (Pema Chödrön)

Vanuit de yogische visie wordt het denken wel eens voorgesteld als de hemel boven ons. Soms is de lucht lichtblauw met kleine schapenwolkjes, soms zwaar bewolkt, dan plenst het of is het mistig.
Vaak identificeren we ons met dat wat we zien. Het is bewolkt, het is grijs, het is een sombere dag.

Maar als er een sterke wind op zou steken, die alle bewolking aan de kant zou blazen, zou je een stralend blauwe hemel zien met een heldere zon. Die blauwe hemel is er altijd, ongeacht de wisselende weersomstandigheden.

Net zo is het met ons denken en ons bewustzijn. Ons denken is net zo veranderlijk als het weer. Vaak identificeren we ons met onze gedachten. Er komen sombere gedachten voorbij, dus we zijn somber. Even later zijn we blij, dan weer onrustig, dan verdrietig, dan chagrijnig.
Als je voorbij die weersgesteldheid in je hoofd reist, vind je achter het veranderlijke dat wat altijd aanwezig is. De weidse blauwe hemel, jouw bewustzijn. Een kalme plek waar het stil en ruim is.
Dat is wat er altijd is, de rest is van voorbijgaande aard.

De vraag is aan jou: waarmee wil jij je verbinden? Met al je verschillende gedachten en stemmingen? Of met de stilte achter dat rumoer?

Mooie oefening voor je meditatie de komende tijd. Observeer je gedachten en gevoelens zoals je kijkt naar bewegende wolken aan de hemel. Maak vervolgens contact met jouw eigen blauwe hemel, met dat wat roerloos aanwezig is.
Merk op hoe je je focus kunt verleggen. Van de drukte naar de rust. Je gezicht ontspannen, je adem kalm.

En dan kan het voor een moment ineens heel stil worden. Even zalig niets. Een tijdloze ruimte.
Waarna nieuwe wolken je aandacht trekken. En je weer opnieuw je focus kunt verplaatsen naar de stilte achter de beweging.

Ik wens je een mooie ontdekkingstocht langs jouw eigen hemel.

*****

Behoefte aan stilte en je verbinden met wat wezenlijk is? Ga mee op een inspirerende retraite.
Of kom langs voor een verhelderende individuele sessie.