Natuurwijsheid

Dit is een rotsschildering van ca. 6000 jaar geleden, gevonden in Spanje. De afbeelding laat een stier zien en rechts onderin een rij paddenstoelen, door onderzoekers geduid als hallucinogene paddenstoelen, ofwel paddo’s.

In mijn speurtocht naar informatie over het gebruik van paddo’s en truffels in Europa door de eeuwen heen stuit ik vooral op: weinig.

Er is niet veel vastgelegd en dat verbaast me. Dan lees ik dat paddenstoelen in de Middeleeuwen door de kerk werden gezien als werk van de duivel. Net als de mensen die hiermee werkten.

Dat verklaart een hoop. Wat niet te controleren valt moet weg. Wat dat betreft is er in al die jaren niet zoveel veranderd.

Natuurlijk verdwenen de paddenstoelen niet, noch de mensen die ermee werkten. Ze gingen gewoon ondergronds verder.

Anno 2020 is er opnieuw een ban: ze zijn illegaal. Althans, je mag ze niet verkopen, maar je mag wel alle spullen verkopen waarmee mensen ze zelf telen, en nog veel meer rare juridische kronkels.

Wat bijzonder om dan deze afbeelding tegen te komen. Lang voordat kerk en rechter zich met ons bemoeiden wisten we waar we onze wijsheid konden vinden: in de natuur. 🌿🍄

***

Nieuwsgierig naar wat de plantmedicijnen jou te vertellen hebben? Je bent van harte welkom bij een individuele Magische Ontmoeting of bij de dagceremonie Magische Reis.